Το σιρόπι αγαύης βγαίνει κατευθείαν από τον πυρήνα του κακτοειδούς φυτού Αγαύη, ενός φυτού που ζει και ευδοκιμεί στο Μεξικό (από το ίδιο φυτό παρασκευάζεται και η τεκίλα). Τα βασικά πλεονεκτήματά του, εκτός από τη γλυκαντική του ιδιότητα, είναι ότι διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 - 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως η ζάχαρη και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας με την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης, η οποία αυξάνει την αποθήκευση λίπους από τον οργανισμό. Το σιρόπι αγαύης διαλύεται εύκολα, έχει ευχάριστη απαλή γεύση και αποτελεί την ιδανική φυσική γλυκαντική ουσία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης, του μελιού, των χουρμάδων, του σιροπιού από σφένδαμο και άλλων γλυκαντικών.