Το κυδώνι


Το Κυδώνι ή αλλιώς Cydonia oblonga έχει καταγωγή από τις περιοχές του Καυκάσου και από πολλούς θεωρείται ως ο αρχαιότερος πρόγονος του μήλου και του αχλαδιού και αναφέρετε και ως χρυσόμηλο του Πάρη γιατί το έδωσε στην ως δώρο για την Ωραία Ελένη. Το κυδώνι συνδέεται μυθολογικά με την θεά Αφροδίτη και είναι ο καρπός του έρωτα και της ομορφιάς. Οι ονειροκρίτες το θεωρούν φρούτο της καλοτυχίας και της γαλήνης. Οι μυθικές αναφορές έχουν την δική τους βάση πραγματικότητας αφού οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι αρκετές. Η περιεκτικότητα του σε κάλιο βιταμίνες Α,Β,C σε τανίνες, σίδηρο και φώσφορο προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις είναι πολλές. Είναι υψηλής αξίας για διαβητικούς ενώ εμποδίζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακής πίεσης. Η συχνή τους κατανάλωση διευκολύνει και την λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.
 

"Θεωρείται ως ο αρχαιότερος πρόγονος του μήλου και του αχλαδιού 
και αναφέρετε και ως χρυσόμηλο του Πάρη γιατί το έδωσε στην ως δώρο για την Ωραία Ελένη"

 

 

Η διατροφική του αξία του κυδωνιού


Οι αναφορές του κυδωνιού στην αρχαιότητα δεν είναι τυχαίες, αφού το φρούτο αυτό περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν έναν από τους πιο υγιεινούς καρπούς. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει διαιτητικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του βρίσκεται ο φώσφορος και ο σίδηρος. Το φρούτο αυτό περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λιθώδη κύτταρα, ενώ οι θερμίδες που αποδίδει στα 100 γραμμάριά του ανέρχονται στις 60.
Τα οφέλη των κυδωνιών είναι αρκετά, η κατανάλωσή τους, όμως, δεν αντιστοιχεί σε αυτή άλλων χειμερινών φρούτων. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να μπουν για τα καλά στη διατροφή σας;
Οι λόγοι είναι ότι:
  • Το κυδώνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πεκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα) η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας κατά πολύ όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
  • Η πεκτίνη του κυδωνιού είναι επίσης σημαντική για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα, γι’ αυτό κι όλας κρίνεται απαραίτητο, όσοι πάσχουν από διαβήτη να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά του κυδωνιού σε βιταμίνη C (ένα μέτριο φρούτο παρέχει περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης) τονώνει το ανοσοποιητικό μας. Υψηλή δόση βιταμίνης C λαμβάνουμε, όμως, όταν καταναλώνουμε τα κυδώνια ωμά, καθώς όταν τα μαγειρεύουμε χάνεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης.
  • Η υψηλή περιεκτικότητά του κυδωνιού σε κάλιο κάνει καλό στην καρδιά και σύμφωνα με έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.
  • Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του συμμετέχουν μαζί με όλα τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και μας καθιστούν επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο. Ταυτόχρονα τα κυδώνια έχουν αντιγηραντική δράση και πάλι λόγω των αντιοξειδωτικών τους.
  • Το κρασί που παράγεται από το κυδώνι θεωρείται πολύ ωφέλιμο για όσους πάσχουν από άσθμα.
  • Το ωμό κυδώνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια στη διάρροια και σύμφωνα με μελέτες έχει και αντιιικές ιδιότητες, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από ουσίες που βρίσκονται στη φλούδα του.
  • Το κυδώνι καταπραΰνει το ερεθισμένο στομάχι, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και ο χυμός μαζί με την πούλπα ενός ψητού ή βραστού κυδωνιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιεμετική θεραπεία.
  • Το κυδώνι περιέχει χαλκό που έχει πολλαπλή δράση στον οργανισμό μας, καθώς μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.
  • Η συχνή κατανάλωσή του κυδωνιού διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

Συνταγές με κυδώνι