Το λεμόνι


Το λεμόνι είναι η ποιο διαδεδομένη καλλιέργεια της οικογένειας των κιτρικών. Ο κίτρος όπως αναφέρεται από τον Πλίνιο στην Φυσική του Ιστορία με την ονομασία MALUM MEPICUM δίνει την σημασία που έχει για την ιατρική του χθες και του σήμερα οι χυμοί των κιτρικών. Η ονομασία έχει σχέση με την αναφερόμενη από τον Πλάτωνα, Λεμούρια φυλή ή Λεμούρια ήπειρο. Οι ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού είναι τόσες πολλές που συνεχώς συμπληρώνονται με νέες  από σύγχρονες έρευνες. Είναι ισχυρό αντισηπτικό  χρησιμοποιείτε σε διάφορες αναλογίες από τους χειρούργους. Συστήνεται ανεπιφύλακτα η κατανάλωση του με νερό για αποτοξίνωση του οργανισμού. 

Το Λεμόνι έχει πολλά κόλπα

Όπως η μετατροπή του νερού σε κρασί, το Λεμόνι με την κιτρική του οξύτητά, γρήγορα μετατρέπεται σε αλκαλικό. Με την μεγάλη του περιεκτικότητα σε ασβέστιο, προμηθεύει τα οστά, τα δόντια και το νευρικό σύστημα με την βασική τροφή. Επίσης Περιέχει φώσφορο, και μια από τις μεγαλύτερες του ιδιότητες του είναι να χωνεύει τις πρωτεΐνες όταν χρησιμοποιείται στο κρέας, στο ψάρι, στα οστά και στα αυγά.

Το Λεμόνι ένας Θεραπευτής, και Αντισηπτικό.

Ο Δρ. Gerald Stahl. αναφέρει αμέτρητες περιπτώσεις καταρράκτη που έχουν εξαλειφθεί,  χρησιμοποιώντας σταγόνες από χυμό λεμονιού και αποσταγμένο νερό (μισό-μισό), μέσα στο μάτι τρείς φορές ημερησίως. Για την μυκητίαση των ποδιών δεν χρειάζονται ακριβές αλοιφές για την καταστολή.  Ο χυμός Λεμονιού σε συνδυασμό με χυμό Παπάγιας αναφέρεται επίσης εδώ σαν κατασταλτικό.

Αρκετοί διάσημοι οδοντίατροι συνταγογραφούν το χυμό του Λεμονιού με αλάτι για την επίμονη Πυόρροια.

Το λεμόνι είναι ένας από τους γρηγορότερους εχθρούς ενάντια στα μικρόβια. Οι χειρούργοι των Βιομηχανιών έχουν χρησιμοποιήσει το λεμόνι σε μολύνσεις προερχόμενες από τραυματισμό, με εξαιρετική επιτυχία. Ο Harley Street δίνει στα παιδιά της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, λεμόνι με μέλι για τον πονόλαιμο. Το λεμόνι ανήκει στην ομάδα των φρούτων που ενδείκνυνται για την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία, των λοιμώξεων της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου. 
 
Το λεμόνι έχει όξινη γεύση και έχει σπουδαία αλκαλική επίδραση στον οργανισμό μας. Ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική ως συμπλήρωμα στα μαγειρεμένα ή ψημένα φαγητά, ειδικά στα κρεατικά και στο ψάρι.
 

Ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού;


  • Το λεμόνι βοηθά στην εξισορρόπηση του ph
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια σε λοιμώξεις και ιώσεις, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C
  • Αποτοξινώνει το συκώτι αλλά και το έντερο
  • Βοηθά στην απαλλαγή από τη δυσκοιλιότητα
  • Ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου
  • Διαλύει το χολόλιθο και την πέτρα στα νεφρά
  • Το λεμόνι δρα ως αντιγηραντικό για το δέρμα
  • Κρατά μακριά διάφορες ασθένειες και λοιμώξεις παντός είδους
  • Απομακρύνει εγκεφαλικές εκφυλιστικές νόσους όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ
  • Η κατανάλωση λεμονιού βελτιώνει την όραση
  • Έχει αντιβακτηριδιακή δράση (μπορεί να καταπολεμήσει ακόμη και τη χολέρα!)
  • Το λεμόνι έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή
  • Απομακρύνει ή αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
  • Είναι μία πλούσια πηγή βιταμινών απαραίτητων για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού
  • Το λεμόνι έχει κατευναστική δράση και η μυρωδιά του είναι ηρεμιστική και αγχολυτική
  • Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και λειτουργεί ως το τέλειο καθαριστικό προσώπου
  • Τονώνει και καθιστά πιο λαμπερό το δέρμα μας
 
Τέλος, το λεμόνι μαζί με το πορτοκάλι ενδείκνυνται ως το πιο ιδανικό πρωινό ρόφημα για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, αλλά και αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας.
 

Συνταγές με το λεμόνι